Την εβδομάδα μετά το Δεκαπενταύγουστο έμαθα τυχαία πως μια πολύ καλή μου φίλη προχώρησε σε διαζύγιο με τον άντρα της. Για τις ανάγκες της ανωνυμίας θα ονομάσω Αθανασία τη φίλη μου και Μιχάλη τον σύζυγό της. Η Αθανασία λοιπόν κι ο Μιχάλης είχαν παντρευτεί μετά από έναν θυελλώδη έρωτα που ξεκίνησε στα τελευταία λυκειακά τους χρόνια. Έκαναν τρία παιδιά για τα οποία χαίρονταν πολύ και συνέχιζαν να απολαμβάνουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Στους γύρω μας τουλάχιστον, η εικόνα που έδιναν ήταν ενός ευτυχισμένου ζευγαριού, με τις μικροεντάσεις τους ωστόσο, που όμως τις απορροφούσαν με ζηλευτή ικανότητα. Επιτυχημένοι επαγγελματίες, ισορροπημένες προσωπικότητες, άξιοι γονείς.
Δεν μπορούσα να χωνέψω αυτή την είδηση και ήθελα να εξακριβώσω εάν μεταξύ τους η Αθανασία κι ο Μιχάλης είχαν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια λύσης του προβλήματος που τους οδήγησε σε μια τόσο ριζική απόφαση. Δίχως δεύτερη σκέψη συναντήθηκα με τη φίλη μου προσπαθώντας, έστω και από τη μια πλευρά, να καταλάβω το τι συνέβη.
«Τι τα θες» μου είπε. «Είναι να μην αφήσεις να μπει σκόνη από τις ρωγμές που δεν έκλεισες. Τότε αρχίζει ο καθένας και λειτουργεί για τον εαυτό του εγωιστικά. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες». Έφυγα αρκετά στεναχωρημένος μιας και κατάλαβα πως η οδός αυτή ήταν τελεσίδικη. Δεν μπορούσα να ησυχάσω. Με το που γύρισα σπίτι την κάλεσα στο τηλέφωνο. Μεταφέρω, με τη συγκίνηση και την ιερότητα που αποκαλύφτηκαν σε μένα καλά κρυμμένα μυστικά, το σημαντικότερο μέρος του διαλόγου με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια απ’ όσα θυμάμαι κι όσα συγκράτησα. Έχει να πει σε όλους μας πολλά:
- Όταν λες «σκόνη» που μπήκε ανάμεσά σας, εννοείς ένα τρίτο πρόσωπο;
- Όχι βέβαια. Η «σκόνη» είναι κάτι που συσσωρεύεται με το χρόνο. Είναι το πρώτο λάθος που αφήνεις αδιόρθωτο, η πρώτη λάθος εντύπωση που επιτρέπεις στον άλλον να έχει για εσένα, οι ψεύτικες προσδοκίες με τις οποίες του γεμίζεις το μυαλό, η λάθος εικόνα που καλλιεργείς, οτιδήποτε τέλος πάντων χρειάζεται να το αλλάξεις κι εσύ το αφήνεις ίδιο. Κι αυτό μαζεύεται και μαζεύεται ώσπου δεν μπορείς να δεις πλέον το πρόσωπο του αγαπημένου σου αλλά τα βουνά από τις αβλεψίες σας.
- Κι αν ο Μιχάλης ή εσύ δεν μπορούσατε να τα δείτε;
- Δεν ισχύει αυτό. Όταν ένας από τους συζύγους διαπιστώνει τη διαφορετικότητα του άλλου που δεν περίμενε ή δεν υποπτευόταν καν, έχει χρέος πρώτα να την αναγνωρίσει κι έπειτα να την κατανοήσει. Εγώ κι ο Μιχάλης νομίζαμε πως έχουμε μόνο εμείς δίκιο. Έτσι κλείνεσαι σιγά σιγά στον εαυτό σου και νομίζεις πως ο άλλος έχει πάντα άδικο σε ό,τι κι αν κάνει. Γίνεσαι προκατειλημμένος απέναντί του. Και λίγο λίγο με τον καιρό απομακρύνεσαι.
- Δεν τον αγαπάς όμως ακόμη; Έστω κι αν τον νιώθεις τόσο μακριά δεν υπάρχει επιστροφή;
- Εμείς δεν το νιώσαμε. Όταν κάποια πράγματα έχουν ριζώσει μάσα σου δεν βγαίνουν αν δεν προσπαθήσεις να τα ξεριζώσεις όσο είναι μικρά. Μετά είναι αργά. Αυτές οι εντυπώσεις σού γίνονται συνήθεια και μετά τρόπος συμπεριφοράς. Βίωμα. Κι έτσι μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τον άλλον με ένα συγκεκριμένο κάθε φορά τρόπο.
- Γιατί όμως δεν τα ξεριζώνεις όσο έχουν μικρές ρίζες; Δεν τον αγαπάς τον άλλον; Εσύ έλεγες πάντα πως ο Μιχάλης ήταν για σένα απαραίτητος.
- Αυτό είναι το λάθος. Ο σύζυγός σου δεν σου δίνει καμιά ταυτότητα εάν εσύ πρώτα δεν την έχεις κατακτήσει. Περίμενα εγώ από αυτόν κι αυτός από εμένα για να δικαιολογήσουμε την επιτυχία στη ζωή μας. Να νιώθω τέλεια που τον έχω δίπλα μου, να νιώθει δικαιωμένος που έχει εμένα. Ξέρεις όμως κάτι; Σε ένα γάμο μοιράζεσαι το υστέρημά σου, όχι κάτι που δεν έχεις. Το καταλαβαίνεις;
- Το καταλαβαίνω και είναι συγκλονιστικό αυτό που λες. Απορώ όμως πώς γίνεται κι όλα αυτά δεν τα διακρίνατε εξ’ αρχής και τα ανακαλύψατε τώρα μετά από τόσα χρόνια γάμου, με τρία παιδιά.
- Πρόσεχε. Δεν τα ανακαλύψαμε τώρα. Τώρα ήρθαν αυτά γιατί εμείς δεν κάναμε καμιά προσπάθεια να τα εμποδίσουμε. Η αγάπη είναι μια τέχνη που θέλει καλλιέργεια, κι εμείς ήμασταν τεμπέληδες και εγωιστές.
- Ναι, αλλά δε λένε πως στο γάμο ο ένας αναπληρώνει τον άλλον βοηθώντας τον να καλύψει τα υστερήματά του;
- Ίσα ίσα αυτό είναι αρρώστια στο γάμο και στη σχέση. Να τραβάει συνέχεια ο ένας όλο το κουπί κι ο άλλος να κάθεται και να απολαμβάνει τη θάλασσα στη συντροφιά του άλλου. Ξέρεις τότε τι γίνεται; Σε μια φυσιολογική σχέση όταν αυτός που τραβάει κουπί κουραστεί, ο άλλος είναι ανίκανος να τον αναπληρώσει και τότε η βάρκα βουλιάζει. Πρέπει και οι δυο να προσπαθούν και να αγωνίζονται. Κανόνας υγιούς σχέσης...
- Εσύ όμως δεν έλεγες πως ήσουν ευτυχισμένη στο γάμο σου; Δηλαδή τώρα έπαψες να είσαι και άφησες τον Μιχάλη;
- Αυτό είναι από τις πιο χαρακτηριστικές απάτες στο γάμο. Δεν χωρίσαμε με τον Μιχάλη γιατί πάψαμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Αλίμονο. Όποιος είναι με κάποιον για να ζει ευτυχισμένος είναι ή ονειροπαρμένος ή εκτός πραγματικότητας. Το κρίσιμο είναι αν θες ό,τι ζεις να το μοιράζεσαι με τον άνθρωπο αυτόν. Και τις λύπες και τη χαρά και τη βαρεμάρα και τις περιόδους ευτυχίας. Να μοχθείς από κοινού και στις καλές και στις κακές στιγμές γιατί τον εμπιστεύεσαι, ξέρεις δηλαδή τι «πάστα ανθρώπου» είναι ο άλλος και νιώθεις αποδεκτός και ασφαλής να είσαι ο εαυτός σου μέσα σε αυτή τη σχέση. Να είναι στην ουσία για σένα ο άλλος αναντικατάστατος... πώς το λένε;
- Δεν ισχύει όμως πως από τη φύση μας μπορούμε να αγαπήσουμε πολλούς ανθρώπους, αν ήδη έχουμε αγαπήσει έναν;
- Δε μου λες τώρα, όταν μιλάμε για αγάπη ξέρουμε τι λέμε ή κοροϊδευόμαστε; Εσύ δε μου έμαθες αυτό της Αλεξίου;
- «Μια φορά η μοίρα μας μοιράζει φτερά, μια φορά και ύστερα ναυάγια και φθορά...δες κι εσύ κατάντησες σαν όλους κι εσύ η χρυσή της νιότης μου επανάσταση».
- Δεν αλλάζεις τελικά! Δε σου έχω πει να μη χρησιμοποιείς λόγια άλλων;
- Ναι Αθανασία μου, αλλά δε λέμε πως η αγάπη είναι κάτι που μοιράζεσαι με πολλούς κι όχι με έναν;
- Σε όλες τις άλλες σχέσεις ναι. Στη συντροφική όμως όχι. Δες το και πρακτικά. Αν πλησιάζεις τον άλλον για να νιώσεις εσύ ωραία, αγνοώντας τις ανάγκες του τον κάνεις αμέσως αντικείμενο. Κάτι κοινό για όλους, από όλους. Μπορείς εσύ να κάνεις τέτοια προσπάθεια με πολλούς ανθρώπους για να φτιάξεις μια σχέση. Χρειάζεται λοιπόν να βρεις και να εμπιστευτείς το σωστό πρόσωπο. Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους.
- Κι εσύ δηλαδή τώρα που χώρισες πιστεύεις πως δε θα ξαναγαπήσεις ή πως το κεφάλαιο τη συναισθηματικής σου ανάπτυξής σταμάτησε εδώ;
- Ποτέ μη λες ποτέ. Αστόχησα όμως στη σημαντικότερη επένδυση της ζωής μου. Έκανα λάθος γιατί δεν αγωνίστηκα να έχω αυτό που θα έπρεπε. Τώρα είναι αργά. Νιώθω πως ό,τι έζησα έζησα σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να διαχειριστώ πια ό,τι κράτησα από αυτά τα χρόνια.
- Σε τι να ελπίζω για να είσαι ευτυχισμένη;
- Είμαι ευτυχισμένη. Χώρισα γιατί «δεν πήγαινε άλλο». Χαρούμενη δεν είμαι. Μη με ρωτήσεις πώς θα γίνω. Απλά συνέχισε να με αγαπάς και αυτό αρκεί.
- Σε ευχαριστώ.
- Σε παρακαλώ μη τη ξαναπείς αυτή τη λέξη. Προσπαθώ να την ξεχάσω...
- Γιατί;;;
- Γιατί από τη στιγμή που χωρίζουν δυο άνθρωποι δεν υπάρχει πια «ευχαριστώ». Υπάρχει μόνο «θυμάμαι». Καλό βράδυ...
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
Η ιστορία ενός διαζυγίου
Αναρτήθηκε από
Υπουργός Ονείρων
στις
5:06 μ.μ.
Τι έχεις να πεις;
4 ΕΚΑΝΑΝ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΟ.
Ετικέτες
Για την αγάπη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Θα μπορούσε η προηγούμενη ανάρτηση Υπουργέ μου, να αποτελεί εισαγωγή της τελευταίας, αφού προοιωνίζει και άπτεται τόσο του θέματος, που τόσο ταλανίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.
Συνταρακτικά είναι τα λόγια όταν αποκαλύπτουν σκληρές – πικρές αλήθειες.
Πολύς πόνος, όταν αναγκάζεσαι να σπάσεις ισχυρούς δεσμούς αγάπης και συνήθειες ετών, θυσιάζοντας αγώνες, προσπάθειες και δημιουργίες κοινής ζωής, σαν ανακαλύπτεις πόσο κενή μπορεί να γίνει, ακόμα και μια μακροχρόνια συζυγική σχέση.
Αλήθεια πόσο εύκολα παγιδεύουμε εαυτούς πίσω από προσδοκίες, ευχολόγια, φρούδες ελπίδες..
Εξιδανικεύοντας το πρόσωπο που ερωτευόμαστε και αγαπάμε, παραβλέποντας, στοιχεία του αληθινού του χαρακτήρα, άλλοτε ευελπιστώντας και περιμένοντας ότι με τον καιρό θα διορθωθούν…άλλοτε αποκρύπτοντας επιμελώς δικά μας κουσούρια, έτσι για φαινόμαστε κατάλληλοι και αρεστοί σ’ αυτόν που τόσο επιθυμούμε..
Και είναι τόσο ουτοπιστική αυτή η προσπάθεια, που γυρίζει μπούμερανγκ και σκοτώνει όλα μας τα όνειρα.
Αργά ή γρήγορα οι μάσκες πέφτουν, αποκαλύπτονται οι αληθινοί χαρακτήρες και όλες οι αδυναμίες του συντρόφου, ακριβώς εκείνη την περίοδο της ζωής, που από κοινού πρέπει να ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις για την οικογένεια, να επιλυθούν προβλήματα.
Όσο προσεχτικά κι αν επιλέξουμε τον σύντροφό μας, άραγε πόσο ικανή διαίσθηση, εμπειρία μπορούμε να διαθέτουμε, φορτισμένοι όντας συναισθηματικά από ένα ερωτικό πάθος;
Ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αγάπη, αφοσίωση, συγκατάβαση.
Πόσο έτοιμος όμως είναι ο σύντροφος να κατανοήσει τις ανάγκες μας, να σεβαστεί τα όριά μας, να συμπεριφερθεί ανάλογα;
Τι γίνεται όταν μόνο παίρνει και αδυνατεί να δώσει;
Όλο το πρόβλημα εστιάζεται σ’ αυτό ακριβώς το σημείο του ελλείμματος και κάνουν την εμφάνισή τους οι μικρές ρωγμές, που τόσο εύστοχα υπογραμμίζει η Αθανασία.
Εκείνες τις μικρές χαραμάδες πρέπει να προλαβαίνουμε και να επουλώνουμε, πριν μεγαλώσουν και δημιουργήσουν την απόσταση και το χάος μεταξύ μας.
Η σχέση πρέπει να καλλιεργείται, να ανανεώνεται για να μην τελματώσει.
Και μπορεί για μεγάλα διαστήματα ο ένας να κρατά καλά το τιμόνι, να τραβά μόνος κουπί, να δίνει λύσεις, να υποστηρίζει δυναμικά, όμως είναι βέβαιο ότι έρχεται η κόπωση, το άδειασμα, η αδυναμία…και εκείνη την στιγμή η σχέση θα μπάσει νερά, θα προκύψει το μικρό μέγεθος του συντρόφου, το μεγάλο έλλειμμα της σχέσης, το πλοίο της οικογένειας αρχίζει να βουλιάζει...
Εδώ ανοίγονται δύο δρόμοι.
Ο ένας είναι να αποχωρήσεις με αξιοπρέπεια, συνεχίζοντας χωριστά και ο άλλος να υπομείνεις μια ζωή μισή μέσα στη σχέση που χωλαίνει, υποφέροντας την απαξίωση, την μιζέρια, την δυστυχία.
Μπορεί η αποχώρηση να φαίνεται ορθή και γενναία απόφαση, όμως είναι δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη σχεδόν απαγορευτική,. Έχεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου μαζί με την συνήθεια, την συναισθηματική, και ίσως την οικονομική εξάρτιση, για να ανοίξεις νέο κεφάλαιο στη ζωή. Και καθίστανται τα πράγματα πολύ σοβαρά, όταν απέναντι σου τρία ζευγάρια αθώα μάτια περιμένουν τόσο πειστικά επιχειρήματα, που να μπορούν να στηρίξουν τον κόσμο που γκρεμίζεται κάτω από τα πόδια τους.
Εκείνον που αποτελούσε ασφάλεια, πρότυπο. Οι γονείς τους, τα τέλεια σχεδόν αγιοποιημένα όντα, τώρα διαψεύδουν και κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους…
Πώς να πείσεις ένα παιδί ότι ο χωρισμός είναι πιο υγιής κατάσταση για την οικογένεια, απ’ ότι οι διαταραγμένες σχέσεις;
Αφού κι εσύ ο ίδιος βρίσκεσαι ακόμα σε μια κατάσταση ανασφάλειας και για πολύ χρόνο θα βασανίζεσαι αν έχεις πάρει την σωστή απόφαση;
Πόσο ακέραιος και υπεράνω αδυναμιών πρέπει να είσαι, ώστε σε καμιά περίπτωση να μην υποβαθμίσεις στα μάτια των παιδιών τον σύντροφο που αφήνεις, δηλαδή το μισό στήριγμα της δικής τους ζωής, για να συνεχίσουν να τον σέβονται, να τον αγαπούν, να τον θεωρούν υψηλό πρότυπο όπως και πριν;
Εδώ απλά ξεπερνάς τον εαυτό σου, τον εγωισμό σου…
Κι ενώ είναι φυσικό και αισιόδοξο να ξεκινήσεις έναν ευτυχισμένο γάμο από έρωτα, είναι τεράστιος ο πόνος και το δίλημμα να τον τερματίσεις μ’ ένα διαζύγιο.
Οι πληγές που ανοίγονται χρειάζονται χρόνο και δύναμη μεγάλη για να επουλωθούν…
Συγκλονιστικός ο διάλογος αλλά και η Αθανασία. Πολλές οι σκέψεις και οι απορίες που γεννώνται.
Κατ΄ αρχήν συμφωνώντας σε μεγάλο βαθμό και θαυμάζοντας την ωριμότητα και το βαθμό συνειδητότητάς της δε μπορώ να μη διερωτηθώ πως άφησε τα πράγματα να φτάσουν εδώ, τουλάχιστον όσον αφορά το δικό της πεδίο ευθύνης, και όχι από διάθεση να την κρίνω αλλά κυρίως αναλύοντας το φόβο πως ακόμα και σε τέτοιους ανθρώπους μπορούν τα πράγματα να πάνε στραβά.
Και η πρώτη σκέψη είναι ότι ξεκίνησαν πολύ νωρίς. Όταν δεν είχαν όντως αποκτήσει «ταυτότητα», που και εγώ θεωρώ αναγκαία συνθήκη για μια ισότιμη σχέση, που απαιτεί δυο ολόκληρους ανθρώπους. Δυο ανθρώπους, όσο το δυνατόν έτοιμους, να στηριχτούν υποστηρίζοντας και όχι να υποστηριχθούν στηριζόμενοι στον άλλον. Έτοιμους και έχοντας αναπτύξει καλά, όχι ένα κέλυφος αυτοπροστασίας αλλά, μηχανισμούς απόσβεσης των κραδασμών, δεξιότητες αυτοπροσφοράς και παραίτησης χωρίς την παραμικρή αγανάκτηση. Γιατί η αγανάκτηση, σαν τη σκόνη και αυτή, συσσωρεύεται και παραμορφώνει τα πάντα. Βέβαια ο Γιανναράς λέει πως σε ότι αφορά στον έρωτα είμαστε όλοι πρωτόπλαστοι. Και έχει δίκιο. Αλλά νομίζω οι πιθανότητες ετοιμότητας αλλάζουν με την ηλικία. Η «ζωή» αναλαμβάνει να σε διδάξει τα απαραίτητα μαθήματα.
Κάτι όμως εξίσου σημαντικό έως ανυπέρβλητο για την ισότιμη σχέση είναι η αμοιβαιότητα και η αγάπη. Η γνήσια αγάπη. Για εμένα ένας χωρισμός από κάποιον που αγαπάς είναι αφύσικος όσο ο θάνατος. Γεννηθήκαμε για την αιώνια ζωή και η αγάπη, μια πραγματική σχέση, είναι εξίσου αθάνατη. Όταν υπάρχει εκατέροθεν αυτή, στο επερχόμενο πρόβλημα δεν λογαριάζεις με υπολογιστή πόσο δίκιο είχες και πόσο άδικο είχε αλλά ψάχνεις τη λύση. Το μυαλό δε φτάνει να σκεφτεί την πιθανότητα της φυγής (ως μη ενδεχόμενο) αλλά μόνο της θεραπείας. Θέλω να πω πως τα προβλήματα είναι ίσως μόνο η αφορμή για να δεις στον άλλο έναν αντίπαλο. Το πρόβλημα είναι προγενέστερο και έγκειται στο ότι είτε δεν υπήρχε αγάπη, είτε δεν υπήρχε αμοιβαία αγάπη. Εκεί νομίζω, στην αγάπη, βιώνεται η ανεπάρκεια και καταγράφεται σε μερίσματα υποχωρήσεων και υποχρεώσεων.
Ποιος μπορεί να ξέρει και να μιλάει; Αλλά εάν και ο Μιχάλης σκέφτεται όπως η Αθανασία, εάν υπήρξε αγάπη,…, καμιά φορά ένα δεμένο σκοινί είναι πιο γερό. Αν πάλι όχι η μοναξιά της ασυντρόφευτης συμπόρευσης δεν αξίζει σε κανέναν.
Καλή δύναμη!
Kαλό χειμώνα σε όλους!
Η συζήτηση είναι πραγματικά εξαιρετική. Τα μηνύματα πολλά αν και σε όλα δε γίνεται να συμφωνούμε.
Δυο παρατηρήσεις ωστόσο νομίζω χρήσιμες. Η πρώτη στην καλή μου Ενδελέχεια. Είναι εξαιρετική με απίστευτη συγκρότηση και το λόγο της όλοι τον χαιρόμαστε. Πιστεύω όμως Ενδελέχεια πως θα πρέπει να μειώσεις την έκταση όσων γράφεις. Πολλές φορές βλέπω πως ξεπερνούν ακόμη και το κύριο άρθρο. Χανόμαστε ή τουλάχιστον εγώ.
Προσπάθησε να τα λες με μισή έκταση. Το χάρισμα της γραφής το έχεις οπότε το αποτέλεσμα δεν το φοβάμαι. Στο λέω με πολλή αγάπη και μη με παρεξηγήσεις.
Το δεύτερο για τον υπουργό. Μπράβο που όλο το καλοκαίρι δεν άφησες το περιεχόμενό σου άσχετα με το τι κάναμε όλοι εμείς. Μπράβο.
Εύχομαι σε όλους καλό χειμώνα!
Αθανασία και Μιχάλη αν η απόφασή σας ήταν από κοινού και το δεχτήκατε και οι δυο τότε το διαζύγιο ήταν η άριστη λύση .
Κοιτάτε πλέον μπροστά!
Επίσης πολύ καλό χειμώνα και σε σένα καλή μου Volta.
Ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις σου αφού γίνονται καλοπροαίρετα.
Να θυμάσαι ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που παρεξηγούνται εύκολα.
Εξάλλου έχοντας το γνώθι σαυτόν αντιλαμβάνομαι τις αδυναμίες μου.
Κατανοώ ότι τα κείμενα μεγάλης έκτασης κάποτε κουράζουν και ενδέχεται πλατειάζοντας να ξεφεύγουν από τα όρια, όμως στις αναλύσεις πιστεύω πως οι πληροφορίες τα επιχειρήματα και οι προσωπικές απόψεις, είναι καλό να πλαισιώνουν το θέμα ολόπλευρα και τότε το μέγεθος δύσκολα περιορίζεται.
Πάντα κατά την δική μου άποψη.
Παρά το γεγονός ότι θαυμάζω όσους τηρούν «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», δυσκολεύομαι να το ακολουθήσω, λόγω του πληθωρικού δυστυχώς χαρακτήρα μου.
Θα το παλαίψω πάντως…
Δημοσίευση σχολίου