Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Λόγος ύπαρξης

Ή ζεις γι' αυτό που είσαι ή γι' αυτό που δεν θα γίνεις ποτέ.

Οδυσσέας Ελύτης
(Ανοιχτά χαρτιά, εκδόσεις Ίκαρος)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ανήκω σε αυτούς που ζουν για αυτό που δεν θα γίνουν ποτέ. Οι συνθήκες τελικά ή η προσωπική μας πορεία καθορίζουν για το τι ζούμε;
Θα ήθελα την άποψή σου υπουργέ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σίγουρα μεγάλη κουβέντα να λες πως ζεις γι’ αυτό που δεν θα γίνεις ποτέ. Το καλό είναι πως έχεις ένα ενδιαφέρον αυτογνωσίας και το άσχημο πως νιώθεις για τον εαυτό σου πως δεν θα γίνεις ό,τι θέλεις. Συμφωνώ πως οι συνθήκες διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Δεν αρκεί για παράδειγμα να αγαπάς εσύ κάποιον, χρειάζεται κι η δική του ανταπόκριση για να συσταθεί η κοινωνία του έρωτα μεταξύ τους.
Από την άλλη όμως πιστεύω, Τρίτο πρόσωπο, πως οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη για την πορεία της ζωής μας. Ζούμε γι’ αυτό που είμαστε επειδή κάνουμε τις επιλογές μας, τις υποστηρίζουμε και βιώνουμε τα αποτελέσματά τους. Ζούμε γι’ αυτό που δεν θα γίνουμε ποτέ μόνο στο μέρος που οι παράγοντες έξω από εμάς, δεν μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε τη διαδρομή που εμείς θα θέλαμε για τη ζωή μας. Ανυπαρξία ευθύνης,λάθος επιθυμίες, λάθος οδός.
Αλίμονο όμως εάν καθοριζόμαστε από αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες και δεν αγωνιζόμαστε να δώσουμε στη ζωή μας το νόημα και την κατεύθυνση που θέλουμε. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η δική μας ευθύνη.
Το αποτέλεσμα, όσο και να το επιδιώκουμε, δεν είναι πάντα στα χέρια μας. Μεγαλύτερη αξία έχει η προσπάθεια να γίνουμε αυτό που είμαστε κι όχι το τι καταφέραμε, ή εν τέλει αν το καταφέραμε ή όχι. Θυμήσου το Καβαφικό ταξίδι προς την Ιθάκη.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσες να συνομιλήσουμε και να σου ευχηθώ να χαίρεσαι γι’ αυτό που ζεις. Μην ξεχνάς τέλος πως ήδη, ζεις γι’ αυτό που είσαι. Το να ζεις γι’ αυτό που δε θα γίνεις ποτέ, δεν είναι μόνο μάταιο. Απλά δεν είναι ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Eυχαριστώ Υπουργέ. Συγκλονιστικός όπως πάντα!

filologina είπε...

Εξαιρετικό απόσπασμα. Φανταστείτε πως με τέτοια αποφθέγματα ο Ελύτης κατάφερε να εκφράσει πράγματα που όλοι καταλαβαίνουμε, θέλουμε να πούμε μα δεν μπορούμε. Και εκεί ακριβώς είναι η τέχνη του που αποδίδει τόσο απλά μεγάλες αλήθειες για τη ζωή. Εννοείται πως για να πει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τον απασχόλησε πρώτα πολύ και να έδωσε τη δική του απάντηση. Ας προβληματιστούμε και ας απαντήσουμε κάποτε και εμείς. Ευχαριστούμε υπουργέ για τις τόσο όμορφες και πολύτιμες προκλήσεις που μας βάζεις.