Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Θεραπεία ζεύγους

Το βιβλίο το αγόρασα εξαιτίας των ονομάτων που συνέθεταν τη συγγραφική ομάδα. Όταν το κράτησα στα χέρια μου ήμουν σίγουρος πως θα το τελειώσω πλουσιότερος σε βεβαιότητες και νέες γνώσεις. Όταν όμως το τελείωσα προσπαθούσα να συμμαζέψω την ανησυχία μου. Πώς γίνεται να μεγαλώνεις, να πιστεύεις πως ξέρεις πολλά, πως επειδή είναι αδύνατο να ξέρει ς τα πάντα, μαθαίνεις τα πιο σημαντικά με σωστό τρόπο κι έπειτα με μια ανάγνωση όσα ως χθες θεωρούσες θέσφατα για τις συζυγικές σχέσεις να φαίνονται τώρα μπροστά σου μισοσκότεινα άδεια δωμάτια, έρημα κι άγνωστα που μόλις μπήκε το φως, μόλις σου δίνεται η ευκαιρία να τα γνωρίσεις, να τα ανακαλύψεις; Ναι, βέβαια η ιστορία των ανθρωπίνων σχέσεων, των συζυγικών σχέσεων είναι μια ιστορία δίχως τέλος, που συνέχεια μαθαίνεις, όχι πάντα σωστά κι όχι πάντα στο σωστό χρόνο. Το βιβλίο «Θεραπεία ζεύγους», αυτό ακριβώς πραγματεύεται• πώς δηλαδή οι άνθρωποι θα μπορέσουν μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία να πετύχουν κάτι που φαίνεται ακατόρθωτο, να μην πληγώνουν ανεπανόρθωτα ο ένας τον άλλο! Γίνεται; Όχι πάντα όπως κι όταν πρέπει αλλά ναι, με σωστή δουλειά γίνεται. Οι σχέσεις του ζευγαριού παρουσιάζονται σε όλη την πολυπλοκότητά τους μέσα από τρεις διαφορετικές σχολές ψυχοθεραπείας, την ψυχαναλυτική, την συμπεριφορική και την συστημική, που προσπαθούν να εξηγήσουν -κάθε μια με τα δικά της θεωρητικά εργαλεία- τη δυσλειτουργία του ζεύγους και να προτείνουν ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Είναι τελικά καταδικασμένοι οι σύζυγοι να ζουν χωρίς συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση; Ήταν η επιλογή για τον γάμο τους λανθασμένη ή μήπως κάποιοι άλλοι παράγοντες, που σχετίζονται με την αλληλεπίδρασή τους, τον οδήγησαν στον μαρασμό; Είναι οι δυσκολίες τους αναστρέψιμες μέσα από τη θεραπεία ζεύγους; Εφόσον κάθε ζευγάρι έχει μέσα του, ενδοβάλλει, την ιστορία και τους μύθους της οικογένειάς του πώς μπορεί αυτούς να τους συγχωνεύσει σε μια κοινή ιστορία δυο ανθρώπων; Είναι ακριβώς αυτοί οι μύθοι που κοιμούνται μέσα στις ιστορίες του κάθε ανθρώπου και γι' αυτόν τον λόγο κανείς θεραπευτής δεν μπορεί να τους αγνοήσει.

Τα ζευγάρια, που όλο και περισσότερο έρχονται αντιμέτωπα με τα εγγενή διλήμματα της σχέσης τους, απευθύνονται στον ψυχοθεραπευτή, προσπαθώντας να διερευνήσουν τους λόγους που ο παλιός ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του σε παράπονα, θυμό, οδύνη, ρουτίνα και αδιέξοδο. Τρεις διαφορετικές οπτικές για τους λόγους της συζυγικής δυσαρμονίας και τους τρόπους που αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εκτός όμως από την παράθεση των θεωρητικών προσεγγίσεων και της κλινικής τους εμπειρίας, οι τρεις σχολές προχωρούν και σε ένα σχολιασμό μεταξύ τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να βαθύνει κι να αλληλοσυμπληρωθεί ο διάλογος ανάμεσα σε ψυχοθεραπευτές διαφορετικών κατευθύνσεων.

Το βιβλίο «Θεραπεία ζεύγους» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: