Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Η Ιστορία της αγάπης του Θεού

Για τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο κάθε σχόλιο είναι μάλλον περιττό. Είναι Καθηγητής της Δογματικής και της Φιλοσοφίας, καθώς και Διευθυντής Θεολογικών και Ιερατικών Σπουδών στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Επισκέπτης Καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge και στο Πανεπιστήμιο του Winchester, με σημαντικό συγγραφικό θεολογικό έργο, γνωστός και από τις δημόσιες παρεμβάσεις του στο πεδίο του σύγχρονου θεολογικού και κοινωνικού διαλόγου. Βιβλία και άρθρα του έχουν εκδοθεί σε εννέα γλώσσες. Λόγω του εξαίρετου επιστημονικού του επιπέδου σχεδόν όλα του τα βιβλία είναι εξειδικευμένα και δυσνόητα για το ευρύ κοινό. Επιτέλους η εξαίρεση ήρθε ως μεγάλο δώρο αντισταθμίζοντας την προηγούμενη αναγνωστική δυσκολία.

Η Ιστορία της αγάπης του Θεού είναι η ιστορία της Εκκλησίας, μια ιστορία αγάπης «μέσα στον ανθρώπινο χρόνο, και η κλήση του για την μεταβολή του τρόπου της δικής μας ύπαρξης μέσα στη δωρεά της» καθώς σημειώνει ο ίδιος στις τελευταίες γραμμές του κειμένου του. Πρόκειται για μία συλλογή διδασκαλιών, ομιλιών, διαλέξεων σε ανοικτά ακροατήρια και συνεντεύξεων του π. Νικολάου. Στο διαδίκτυο όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορούσαν πολλές από αυτές τις ομιλίες ενώ ξέχωρες ευκαιρίες επαφής με τη θεολογική του σκέψη είχαμε και μέσα από τις συνεντεύξεις και τα άρθρα του σε εφημερίδες. Ωστόσο αυτό είναι το πρώτο έργο του, όπως σημειώνει ο ίδιος στο προοίμιο της έκδοσης, που απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό. Σκοπός του είναι, μέσω της αμεσότητας του προφορικού λόγου που χαρακτηρίζει όλα τα κείμενα του βιβλίου, να προσεγγίσει τον απαιτητικό σημερινό αναγνώστη χαρίζοντάς του την εμπειρία που ο ίδιος έχει αποκομίσει μέσα από την εκκλησιαστική του βιοτή και μελέτη.

Διάφοροι αναγνώστες έχουν χαρακτηρίσει αυτό το βιβλίο ως το καλύτερο των τελευταίων δυο ετών. Δεν ξέρω εάν το χρονικό περιθώριο είναι αληθές αλλά για την ποιότητά του δύσκολα μπορώ να βρω κάτι τόσο συγκρίσιμο με την ποιότητα αυτού του έργου την ίδια χρονική περίοδο. Στην ανάγνωσή του δοκίμασα πάμπολλες ευχάριστες εκπλήξεις, γύρισα πολλές φορές και διάβασα ξανά και ξανά κάποια κομμάτια, έμεινα απορημένος και γλυκαμένος από τις προεκτάσεις που μπορεί να λάβει μια σχέση με έναν Θεό που ως χθες γνώριζες λιγότερο και τώρα σου αποκαλύπτεται πιο καθαρά. Θυμήθηκα τα λόγια της γιαγιάς για την ερμηνεία των σημαδιών που πρέπει να μάθεις να διαβάζεις στη ζωή σου και κατάλαβα πως τα κατάλληλα μαθήματα έρχονται όταν μπορούμε να τα εννοήσουμε. Δεν υπάρχει νωρίτερα, δεν είναι μάθημα, δεν υπάρχει μετά γιατί το αργά κουβαλά μαζί του ως κλοπιμαία και όσα δεν έμαθες τη σωστή στιγμή.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ: ο Θεός δεν είναι φιλοσοφία, ιδεολογία, μία ανωτέρα δύναμις ή κάτι τρίτο για τον άνθρωπο, δεν είναι κάτι ξένο προς αυτόν. Ο Θεός από ανέκφραστη αγάπη δημιούργησε τον άνθρωπο για να γίνει κάποτε μέτοχος της αιώνιας μακαριότητος και δόξας Του, αλλά και με την προοπτική ότι θα τον «ενδυθεί»• θα ενσαρκωθεί ο ίδιος ο Θεός εν χρόνω. Η είσοδος και η αποδοχή της αγάπης του Θεού στην προσωπική μας ζωή αλλάζει την σκέψη, τους λογισμούς, τις επιθυμίες, την συνείδησή μας, όλο το είναι μας. Σε κανένα σημείο του βιβλίου δεν νιώθει ο αναγνώστης να διαβάζει ένα κείμενο κάποιου θεολόγου καθηγητή που ξέρει μόνο την επιστημονική έρευνα. Η ζωντάνια, η ευρηματικότητα, η αναφορά σε καθημερινά περιστατικά και επεισόδια από το βίο των αγίων, με ιδιαίτερη μνεία στον αγαπημένο του άγιο Μάξιμο, η αναφορά σε πολλούς επιστημονικούς χώρους και αναζητήσεις καθιστούν την ανάγνωση απολαυστική.

Προσπάθησα να απομονώσω διάφορα από τα μέρη των διαφόρων κεφαλαίων για να μεταφέρω κάτι από τον πλούτο της αλήθειας που μεταφέρει ο π. Νικόλαος. Μάταια! Κάθε φορά που ξεχώριζα κάτι ένιωθα με βεβαιότητα πως αδικώ και την παραμικρή γραμμή που άφηνα πίσω. Ξανά και ξανά. Νομίζω δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την ποιοτική διαφορά αυτού του βιβλίου παρά μόνο με την ανάγνωση και της τελευταίας του σελίδας. Με βεβαιότητα μόνο μπορώ να υπογράψω πως δεν θα βρεθεί ένας να μετανιώσει για την επιλογή της ανάγνωσής του. Στο τέλος θα εύχεται να μην υπάρχει τέλος. Όπως ακριβώς γίνεται και με την ιστορία της αγάπης του Θεού…

Η Ιστορία της αγάπης του Θεού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: