Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Τα χαμένα παδιά μας

Τις τελευταίες μέρες έτυχε να διαβάσω ένα εξαιρετικό βιβλίο σχετικό με τα εκπαιδευτικά θέματα. Η συγγραφέας Νατάσα Πολονύ δημοσιογράφος και πρώην εκπαιδευτικός, κρίνει το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας προσφέροντας στους αναγνώστες της μια σπάνια ποικιλία γόνιμου προβληματισμού. Το πιο ενδιαφέρον, κρίνω πως είναι η δυνατότητα σύγκρισης της εκπαιδευτικής πραγματικότητας με αυτή της πατρίδας μας και το κατά πόσον μπορούμε να βελτιώσουμε τη στάση μας υπηρετώντας την παιδεία στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς το βιβλίο είναι θησαυρός.

Στο τολμηρό δοκίμιό της, η Νατάσα Πολονύ ξεκινά από μια διαπίστωση. Στις μέρες μας πολλοί προοδευτικοί αριστεροί και φιλελεύθεροι δεξιοί έχουν ταυτόσημες απόψεις για την εκπαίδευση, οι οποίες συνιστούν πλέον τη βάση της εκπαιδευτικής πολιτικής των περισσοτέρων κυβερνήσεων τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Οι απόψεις αυτές, θαυμάζοντας τους νέους, διακηρύσσοντας την πίστη τους στο καινούργιο και το μοντέρνο, προπαγανδίζοντας την κινητικότητα και λατρεύοντας το εφήμερο, υπηρετούν μια χρησιμοθηρική και οικονομικίστικη ιδεολογία.Η ιδεολογία αυτή στερεί τους νέους από την πολύτιμη κληρονομιά που συγκροτούσαν τα κλασικά γράμματα, η μέριμνα για τη λογική και τη γλώσσα, η επαφή με τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και οι αφηγήσεις, οι αξίες, οι κώδικες που δημιούργησαν τον πολιτισμό μας και που μεταδίδονταν από τις παλιότερες γενιές.

Το αποτέλεσμα είναι, ότι ενώ δεν θίγονται οι ελίτ, τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα καταδικάζονται σε πολιτιστική υστέρηση η οποία αποδυναμώνει τη δημοκρατία, παραβιάζει την αρχή της ισότητας, απειλεί την κοινωνική και οικονομική συνοχή και περιορίζει την ανέλιξή τους.

Αν το Υπουργείο Ονείρων είχε την δυνατότητα, θα παρείχε το εν λόγω βιβλίο σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσο επαναστατικά και μεστά προτάσεων βιβλία στην Ελλάδα. Ας το εκμεταλλευτούμε...

Το βιβλίο "Τα χαμένα παιδιά μας . Μικρή μελέτη για το χάσμα των γενεών" (Nos enfants gaches: Petit traite sur la fracture generationnelle) της Natacha Polony κυκλοφορεί σε μετάφραση Ξένιας Σκούρα από τις εκδόσεις "Πόλις".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπουργέ, διάβασα το βιβλίο και είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Έξαιρετική η πρότασή σου. Πάντα τέτοια...