Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Η γραμμή του ορίζοντος

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο για πάνω από δυο φορές και να με αγγίζει κάθε φορά με την αίσθηση της συγκίνησης και της έκπληξης της πρώτης φοράς. Ένα βιβλίο για όλους που ψάχνουν την προσωπική αυτοσυνειδησία κάτω από την επιφάνεια και την εθνική ταυτότητα στην ουσία της.

Κρίμα που ο Χρήστος Βακαλόπουλος πέθανε τόσο νέος στερώντας μας την ελπίδα να μας χαρίσει άλλο ένα τέτοιο δημιούργημα. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές των Γιανναρά και Τριανταφυλλίδη στο εν λόγω έργο.

Δεν προτρέπω τον καθένα σας να το διαβάσει. Αυτό το θεωρώ αυτονόητο. Αν είχα όμως ένα πρόσωπο αγαπητό που θα ήθελα να του χαρίσω ένα ξεχωριστό βιβλίο για δώρο σίγουρα θα διάλεγα το συγκεκριμένο. Αναρωτιέμαι πάλι ποια θα ήταν η πορεία μας ως έθνος κι η μοναδική μου ιστορία εάν είχαμε προβληματιστεί πάνω στα μηνύματα του έργου μέσα από μια πρώτη ανάγνωση σε κάποιο σχολικό βιβλίο.

Απόψεις για τον έρωτα, τη φιλία, την παράδοση, τις ανθρώπινες σχέσεις, την έννοια του πολιτισμού, τις τέχνες, το μοναδικό, τη συνάφεια, την αλήθεια και χίλιες δυο θαυμάσιες και ουσιαστικές λεπτομέρειες της περιπέτειας της ζωής αποτυπώνονται με αριστουργηματικό λογοτεχνικό τρόπο από τη γραφίδα του Χρήστου Βακαλόπουλου.

Ποτέ ωστόσο δεν είναι αργά για θαύματα και για αποκεκαθαρμένη νοηματοδότηση του κόσμου του δικού μας κι αυτού που μας περιβάλλει. Διαβάστε το και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.

Το βιβλίο "Η γραμμή του ορίζοντος" του Χρήστου Βακαλόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Βιβλιοπωλείον της Εστίας".

3 σχόλια:

filologina είπε...

Αγόρασα το βιβλίο και το ρούφηξα μέσα σε τρεις μέρες. Πραγματικά συγκλονιστικό. Εξαιρετική η πρότασή σου. Πολύ λεπτοδουλεμένη και ιδιαίτερη συγγραφική δουλειά. Τον Βακαλόπουλο δεν τον ήξερα πριν αλλά τον εκτίμησα πολύ από το βιβλίο αυτό. Έχει πολλά να πει σε όλους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ενώ νομίζουν πως τα ξέρουν όλα, είναι χαμένοι. Μπράβο υπουργέ, πάντα τέτοια.

Nick είπε...

Παιδιά το βιβλίο είναι πραγματικά τέλειο για υποψιασμένους και μόνο αναγνώστες. Μια ξεχωριστή πρόταση που θα συγκινήσει. Αξίζει να το διαβάσετε. Πολύ καλή πρόταση.

Τρίτο πρόσωπο είπε...

Διάβασα και εγώ το βιβλίο και εντυπωσιάστηκα. Πραγματικό διαμάντι. Όλες σου οι προτάσεις είναι μια και μια. Μπράβο!