Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Αγάπη είναι

Επειδή η ζωή μας μοιάζει να φυραίνει
μέρα τη μέρα, δε θα πει πως η ζωή
δεν αξίζει τον κόπο.
Επειδή σ' αγάπησα και σ' αγαπώ ακόμη
κι ας μην είναι όπως παλιά,
δε θα πει πως πέθανε η αγάπη,
κουράστηκε ίσως σαν καθετί που ανασαίνει.

Επειδή λες όχι και ναι κι ύστερα όχι
και δεν παραιτείσαι, ντρέπομαι
για τα ίσως, τα μπορεί τα δικά μου,
μα δεν αλλάζω, όπως δεν αλλάζεις κι εσύ,
αν αλλάζαμε θα 'μαστε πάλι
δυο άγνωστοι και θ' αρχίζαμε
απ' το άλφα.

Τώρα ξέρουμε πού πονάς
πού σωπαίνω πότε γίνεται παύση,
διακοπή αίματος και κρυώνουν
τα σώματα, ώσπου μυστικό δυναμό
να φορτίσει πάλι τα μέλη
με δύναμη κι έλξη και δέρμα ζεστό.

Επειδή είναι δύσκολο ν' αγαπάς
και δυσκολότερο ν' αγαπάς τον ίδιο άνθρωπο
για καιρό, κάνοντας σχέδια και παιδιά
και καβγάδες, εκδρομές, έρωτα, χρέη
κι αρρώστιες, Χριστούγεννα, Κυριακές
και Δευτέρες, νόστιμα φαγητά
και καμένα, θέλοντας ο καθένας
να 'ναι ο άλλος γεφύρι και δέντρο
και πηγή, κατά τις περιστάσεις
ή και όλα μαζί στην ανάγκη,
δε θα πει πως εγώ δεν μπορώ
να γίνω κάτι απ' αυτά ή και όλα μαζί,
κι αν είναι να περάσω
μια ζωή στη σκλαβιά - έτσι κι αλλιώς -
ας είμαι, λέω, σκλάβος της αγάπης.

Απόσπασμα από τα «Γυάλινα Γιάννενα», του Μιχάλη Γκανά, εκδόσεις Καστανιώτης

8 σχόλια:

Volta είπε...

Υπουργέ είσαι απίθανος! Πού το ξέθαψες αυτό το μαργαριτάρι; Πραγματικά τέλειο. Κάθε στίχος και ένα νόημα για την αληθινή αγάπη. Την δύσκολη αγάπη, αυτή που είναι ωραία γιατί δεν κερδίζεται εύκολα, γιατί δίνεις κάθε μέρα αγώνα για να την κρατάς ζωντανή. Ουσία. Ωραία έκφραση να δείχνεις στον άλλον πόσο ερωτευμένος είσαι μαζί του. Μπράβο!

filologina είπε...

Πραγματικά τέλειο το ποιήμα. Πιστεύω πως ο Γκανάς ενδιαφέρεται περισσότερο να αναδείξει την αληθινή αγάπη όταν περνάει ο έρωτας. Την αγάπη του ανθρώπου που εχεις δίπλα σου για χρόνια, που δεν είσαι τρελός μαζί του όσο στην αρχή αλλά τον αγαπάς γιατί ακριβώς μοιράζεσαι, ως σύζυγος εδώ νομίζω το λέει, όλα τα πράγματα που χωράνε σε μια ζωή και μπορεί να είναι πλέον συνηθισμένο.
Πολύ γλυκό για όλα τα ζευγάρια και για αυτούς που θέλουν να καταλάβουν πως πρέπει να αγαπάς αληθινά. Όλα τα Γυάλινα Γιάννενα είναι εξαιρετικά και αν θυμάμαι καλά και το αγαπημένο έργο του ίδιου του Γκανά.

Nick είπε...

Στη σημερινή εποχή τέτοια κείμενα αναδεικνύουν περισσότερο την ορθή στάση μας απέναντι σε αυτόν που αγαπάμε, σε βάρος του εγωισμού και της συνήθειας που σύμφωνα με τους πολλούς σκοτώνουν τον έρωτα.
Πως όμως η συνήθεια να ζεις με κάποιον μεταμορφώνεται σε διαρκή επιθυμία να είσαι μαζί του; αυτό πολύ ωραία μας μετάφερε ο Γκανάς. Όντως και το ποίημα και τα σχόλια εξαιρετικά.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό.

Τρίτο πρόσωπο είπε...

Νομίζω πως μπερδεύετε την αγάπη με την πραγματικότητα παιδιά. Τα λόγια από την πράξη διαφέρουν. Αυτό που λέει ο Γκανάς στο ποήμα του είναι πως είναι "δύσκολο ν' αγαπάς και δυσκολότερο ν' αγαπάς τον ίδιο άνθρωπο για καιρό". Πρέπει να ξέρετε πως αυτό που όντως σκοτώνει τον έρωτα είναι η συνήθεια. Η αγάπη είναι από μόνη της δύσκολη υπόθεση. Γιατί όμως να κάνουμε την ζωή μας δυσκολότερη λες και δεν έχουμε άλλα να δυσκολευόμαστε; Δεν λέω να μην αγαπάμε. Απλά να μην αναλωνόμαστε σε ότι δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να δυσκολευόμαστε...

Volta είπε...

Κανείς δεν παρεξηγεί τίποτα Τρίτο πρόσωπο ούτε πετάμε στα σύννεφα πως αφού γνωρίσαμε τον άνθρωπο της ζωής μας θα τρέχουμε σε λιβάδια χαράς κάθε μέρα. Και εγώ έχω έρθει πολλές φορές στο όριο του χωρισμού μέσα στη σχέση μου. Είμαι όμως μαζί με τον άνθρωπό μου γιατί αγάπη για εμένα είναι να γερνάς με έναν άνθρωπο ζώντας από κοινού και τα καλά και τα κακά. Αν άλλωστε περίμενα όλα να είναι ρόδινα ή να μη βαριόμουν κάποιες φορές θα ήμουνα ψεύτρα.
Εξαρτάται πως θέλεις να βλέπεις την πραγματικότητα. Σε αυτό είμαι απόλυτη. Συνεπώς για εμένε τουλάχιστον το δύσκολο είναι να αναλάβεις την ευθύνη να αγαπήσεις έναν άνθρωπο αληθινά. Μετά όλα γίνονται όμορφα, όχι εύκολα, όμορφα!

Συλλέκτης ονείρων είπε...

Νομίζω κ.Υπουργέ ότι ένα τόσο όμορφο ποίημα αξίζει πολλά συχαρητιρια στον ποιητή αλλά και ένα σε σένα που μας το γνώρισες. Τρίτο πρόσωπο: "Η αγάπη από μόνη της είναι δύσκολη υπόθεση"; αν και η αγάπη είναι δύσκολη τότε τι κάνουμε; Την αγάπη την κάνουμε εμείς εύκολη ή δύσκολη. (γνώμη μου) και θα συμφωνήσω με τα λόγια της Voltά ότι: μετά τα πράγματα γίνονται όμορφα όχι εύκολα, όμορφα.

Τρίτο πρόσωπο είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω σε όσα λέτε. Απλά να διευκρινίσω πως για εμένα η δυσκολία πέρα από την συνήθεια είναι το να καταλάβεις πως για να σε αγαπήσουν πρέπει πρώτα να αγαπήσεις εσύ. Κι όπως είχε πει και ο Υπουργός παλαιότερα, η αγάπη δεν είναι τίποτα άλλο από άσκηση εμπιστοσύνης.