
Ο συγγραφέας θέτει ενώπιον του προβληματισμού όλων μας το εάν η επιδίωξη της ευτυχίας είναι ευχή ή κατάρα για τη ζωή μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να δείχνουμε ευτυχείς και αισιόδοξοι. Πρέπει επίσης να επιδεικνύουμε την καλή μας υγεία. Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε πως όλα πάνε καλά στη ζωή μας από το φόβο να εκτιμήσουμε πως η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική, δύσκολη ή απαιτητική κάποιες φορές. Σε αυτή τη χαμογελαστή καταπίεση αντιστέκεται ο Μπρυκνέρ με το βιβλίο του.
Στη συνέχεια ο Μπρυκνέρ επιχειρεί να κατεδαφίσει όλα τα κλισέ της καλοπέρασης, μένοντας πάντοτε κοντά στον κεντρικό του άξονα, στο πώς δηλαδή η ευτυχία κατέληξε να είναι σχεδόν επιβεβλημένη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χρησιμοποιεί πλήθος παραδειγμάτων από τη καθημερινότητα και την αντίληψη που έχουμε περί ζωής για να καταδείξει με τον δικό του κυνικό και σαρκαστικό τρόπο την απάτη όσων κυνηγούν επί ματαίω λιβάδια αιώνιας ευτυχίας και μακαριότητας επί γης . Ως λάτρης του απτού και με την εμπειρία του μυθιστοριογράφου ο Μπρυκνέρ αρέσκεται στα παραδείγματα. Έτσι η αφετηρία του στοχασμού του είναι συχνά ένα στιγμιότυπο. Π.χ., ένα κότερο αγκυροβολεί σε κάποια μαρίνα. Ποια είναι η εντύπωση της ευτυχίας για τους επιβάτες και ποια είναι η πραγματικότητα;
Οι πτωχοί παρατηρητές αρέσκονται να πιστεύουν ότι η τρυφηλότητα είναι ανιαρή και γεμάτη προβλήματα. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά... Ο συγγραφέας αναφέρεται επίσης στα πλασέμπο της Ανατολής, όπως ο βουδισμός, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον δυτικό κόσμο. Πρόκειται πάντως για ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο, διασκεδαστικό, έξυπνο και διακριτικά επιθετικό. Το βέβαιον είναι ότι καθένας μας θα αναγνωρίσει δικές του συνήθειες στην τυπολογία των συμπεριφορών και θα δώσει νέα κριτήρια στη ποιότητα όσων ζει και όσων στοχεύει.
Η «Αέναη Ευφορία» του Πασκάλ Μπρυκνέρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αστάρτη Ολόκληρη η ανάρτηση...