Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Η ευτυχία του κόσμου

Ἡ εὐτυχία τοῦ κόσμου εἶναι να φτιάχνεις τὴν εὐτυχία τοῦ κόσμου.

Από το "Πρωινὸ ἄστρο" του Γιάννη Ρίτσου, εκδόσεις Κέδρος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λέει ο Ρίτσος αλλά μπορεί να γίνει αυτό....?

Ενθαλπία είπε...

Καλή ερώτηση! Κατ΄αρχήν και εγώ συμφωνώ, καλά τα λέει. Πόσο εφικτό είναι εννοείς; Το να φτιάχνεις δηλαδή την ευτυχία των άλλων; Δεν ξέρω. Μάλλον σπάνιο. Θα έλεγα λοιπόν «Η ευτυχία του κόσμου είναι να χαίρεσαι με την ευτυχία του κόσμου» και τότε έχεις λόγο να προσπαθείς ώστε να φτιάχνεις την ευτυχία του κόσμου. Σκέφτεσαι κάτι άλλο;

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λες Ενθαλπία αλλά σ αφήνουν ν αγίασεις σ αυτό το κόσμό? νομίζω όμωσ ότιμόνο με την αγάπη μας χαρίζουμε ευτυχία στους άλλους, αλλα τη δίνουμε πραγματκα ή ετσι νομίζουμε?

Ενθαλπία είπε...

Η αλήθεια είναι όντως πως όσο και να θέλει κάποιος να βοηθήσει κάποιον άλλο, όπως νομίζει και «φτάνει» ο καθένας, δεν θα καταφέρει το ποθούμενο ποτέ εάν και ο δεύτερος δεν θέλει ή δεν μπορεί να αποδεχθεί τη βοήθεια. Ακόμα και αν η βοήθεια αφορά το τι μας κάνει ευτυχισμένους.
Και έχεις πολύ δίκιο, η αγάπη είναι η μόνη προσφορά που δεν εκπίπτει. Και μπορεί να κάνει αυτόν που τη δέχεται ευτυχισμένο αλλά και αυτόν που την προσφέρει. Και βέβαια, όσο παράλογο και αν είναι αυτό, κάποιες φορές ούτε η δωρεά της αγάπης γίνεται αποδεκτή από κάποιους, για δεκάδες λόγους. Όμως δεν πάει χαμένη η προσφορά. Είναι ένα «διαρκές αγαθό» όπως λένε και στα οικονομικά δηλαδή έχει μεγάλο χρόνο ζωής και δεν καταναλώνεται ούτε με την χρήση. Και εκείνος που την αρνήθηκε μπορεί κάποτε να το θυμηθεί και να πιάσει τόπο εκ΄ των υστέρων αλλά και εκείνος που την προσέφερε δεν βλάφτηκε. Άντε προσωρινά μόνο πικράθηκε. Είπαμε, διαρκές αγαθό, δεν καταναλώνεται, δεν τελειώνει, αντίθετα όσο προσφέρεται, μαγικά και από άλλη ακόμα πηγή, λαμβάνεται πολλαπλάσια.
Αρκεί βέβαια να μιλάμε για αγάπη και να μη την μπερδεύουμε με δεκάδες «μασκαρεμένες αγάπες», ανταποδοτικές, ωφελιμιστικές, ναρκισσιστικές, αναγκαστικές, …. Τώρα σε τι βαθμό τη δίνουμε πραγματικά είναι ένα ερώτημα και δεν ξέρω αν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά και ειλικρίνεια σε αυτή τη ζωή. Αλλά σε τι βαθμό και πότε δεν τη δίνουμε πραγματικά νομίζω κατά βάθος ξέρουμε.
Ή μήπως δεν κατάλαβα καλά; Μήπως εννοείς ότι νομίζουμε ότι τη δίνουμε αλλά είναι τόσο αμυδρή-διακριτική και δεν γίνεται κατανοητή;

Ανώνυμος είπε...

τα ειπες πολυ σωστα.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχία του κόσμου είναι η κάθε μικρή ή μεγάλη προσφορά. Από ένα καλημέρα στο συνάνθρωπο,ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα. Γενικά, ότι μπορεί να κάνει κάποιον να σκάσει ένα χαμόγελο...

ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ είπε...

Μόνο να συμπληρώσω στις πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις των προλαλησάντων, ότι δεν υπάρχει κανένας καλύτερος τρόπος να φτιάξεις την ευτυχία του κόσμου, απ' όσα συμβουλεύει ο Γ. Ρίτσος την μικρή κόρη του Έρη:
«άλλη χαρά
δεν είναι πιο μεγάλη
απ’ τη χαρά πού δίνεις.
Να το θυμάσαι κοριτσάκι».
Αισθανόμενος το μέγεθος της αξίας της, βιώνοντας την, υπάρχεις, δημιουργείς, επιδιώκεις μόνο αυτό: το να χαρίζεις μικρές σταγόνες ευτυχίας απλόχερα στους άλλους.
Αγάπη, καλωσύνη, κατανόηση, υποστήριξη,καλή προαίρεση, ενθάρρυνση, χαμόγελο.
Και η υπόσταση σου τότε αποκτά νόημα και σκοπό αληθινό.
Ο Οδυσσέας Ελύτης στον «Μικρό Ναυτίλο» του, παραθέτει πολύ παραστατικά πάνω στο θέμα της προσφοράς της αγάπης και του κέρδους της ευτυχίας που εισπράττει κάθε φορά:
«Ότι μπόρεσα ν’ αποχτήσω μια ζωή από πράξεις ορατές για όλους,
επομένως να κερδίσω την ίδια μου διαφάνεια,
το χρωστάω σ’ ένα είδος ειδικού θάρρους που μου έδωκεν η ποίηση:
να γίνομαι άνεμος για το χαρταετό και ο χαρταετός για τον άνεμο,
ακόμα και όταν ο ουρανός δεν υπάρχει.

Δεν παίζω με τα λόγια. Μιλάω για την κίνηση που ανακαλύπτει κανείς
να σημειώνεται μέσα στην στιγμή όταν καταφέρνει να την ανοίξει
και να της δώσει διάρκεια.
Οπόταν πραγματικά, και η Θλίψις γίνεται Χάρις και η Χάρις Άγγελος,
η Ευτυχία Μοναχή και η Μοναχή Ευτυχία.

Με λευκές, μακριές πτυχές πάνω από το κενό
και ένα κενό γεμάτο σταγόνες πουλιών,
αύρες βασιλικού και συριγμούς υπόκωφου Παραδείσου».

Σε τόσο απλά πράγματα κρύβεται η Ευτυχία του Κόσμου…