Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Μην ξεχάσεις ποτέ το θαύμα ότι γεννήθηκες
Για τον Ραφαήλ

Να θυμάσαι πάντα πως ήρθες στον κόσμο αυτόν, φέρνοντας τη μεγάλη δωρεά της Συγκατάθεσης.

Ήρθες, διαιρώντας το Αδιαίρετο, για να φέρεις από τους κύκλους του Άγνωστου, το φως της άρρητης Γνώσης.

Μην ξεχάσεις ποτέ πως, ανάμεσα στις χιλιάδες, στα εκατομμύρια ανθρώπους, εσύ θα είσαι πάντα ο Ένας! Ο Μοναδικός!

Όχι γιατί είσαι γιος μου. Όχι βέβαια. Μα γιατί η μοναδικότητα είναι το θαύμα, που φέρνει μαζί του το κάθε ανθρώπινο πλάσμα, που γεννιέται στον κόσμο. Φτάνει να το καταλάβει. Να το σκεφτεί.

Εκεί είναι ο πρώτος σεβασμός. Αυτός ο σεβασμός που τόσο βάναυσα βιάστηκε στις μέρες μας. Λοιπόν, ανάμεσα στις συμβουλές που μπορεί να σου δώσω, τούτη η πρώτη, είναι η πιο όμορφη: «Να θυμάσαι πάντα το θαύμα ότι γεννήθηκες!»

Κι αν οι καιροί μας είναι ανάξιοι για ένα τέτοιο θαύμα, μην ξεχάσεις ποτέ, πως τους καιρούς τους φτιάχνουν άνθρωποι. Και άνθρωποι τους αλλάζουν.

Το «Γράμμα στο γιο μου κι ένα άστρο» της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου.

Τι είδους έννοια είναι η δωρεά της συγκατάθεσης και με ποιο τρόπο διαιρείται το αδιαίρετο; Με τον ίδιο τρόπο που δίνεις την αγάπη και γίνεσαι ολοένα πλουσιότερος.

Δυο άνθρωποι άγνωστοι μέχρι πρότινος μεταξύ τους, γνωρίστηκαν, αγαπήθηκαν, και μέσα από τη δική τους συγκατάθεση χάρισαν σε σένα ζωή, διαιρώντας την ατομικότητά τους, γινόμενοι οι δύο τους ένας, εσύ.

Για αυτούς από το αιωνίως Άγνωστο δημιουργήθηκε το φως αυτό που πλημμύρισε τη ζωή τους μέσω της άρρητης Γνώσης.

Ήρθες εσύ δεύτερος, μετά τον Αλέξανδρο, όντας όμως πάντα ο Ένας, ο Μοναδικός. Μόνο εσύ μια για πάντα. Ανάμεσα στα εκατομμύρια άλλα παιδιά γεννήθηκες και θα παραμείνεις για πάντα ο ξεχωριστός. Δικό σου γέλιο, ξεχωριστό δάκρυ, άλλες προτιμήσεις, άλλοι δρόμοι, χτυποκάρδι σαν κανενός άλλου, πεπρωμένο αδιάβατο για άλλους.

Θυμήσου το μικρό τριαντάφυλλο του Μικρού Πρίγκηπα και δες το στη ζωή σου. Όσα μα όσα λουλούδια ανθίζουν γύρω σου στη θέση όσων σε αγαπούν θα είσαι για πάντα το μοναδικό τριαντάφυλλο, το πιο όμορφο του κόσμου. Ή καλύτερα στον πλανήτη όσων σε αγαπούν θα είσαι το δεύτερο λουλούδι που θα προστατεύουν άλλοτε με γυάλες και άλλοτε με φροντίδα όσοι νοιάζονται να απομακρύνουν τα κάθε λογής επικίνδυνα πρόβατα από κοντά σου.

Μετά θα βρεις το δρόμο σου, θα σταθείς στα πόδια σου, θα διεκδικήσεις μέσα από τους δικούς σου αγώνες το χτίσιμο της προσωπικότητάς σου, θα κάνεις λάθη, θα πληγωθείς, θα ζήσεις την έκσταση, τη χαρά, την έκπληξη, την απογοήτευση. Θα χρειαστεί πολλές φορές να υπερβάλλεις τον εαυτό σου ή να σου φανούν τα εμπόδια της ζωής μεγαλύτερα από τις δυνάμεις σου.

Η διέξοδος είναι απλή. Δε χρειάζεται να φοβάσαι για τίποτε γιατί ο φόβος είναι μόνο ένα συναίσθημα ενώ εσύ ένα θαύμα. Από τη πρώτη στιγμή που γεννήθηκες στην επιθυμία των γονιών σου ως την ένσαρκη αποκάλυψή σου, δεν έκανες τίποτε άλλο παρά να φανερώνεις το θαύμα. Θυμήσου την παραπάνω συμβουλή: Μην ξεχάσεις ποτέ το θαύμα ότι γεννήθηκες. Πως δηλαδή εκ του μη όντος ήρθες στη ζωή, γεννήθηκες από αγάπη, διαχειριζόμενος εφ’ όρου ζωής αυτό το θαυμάσιο «δώρο της συγκατάθεσης».

Ίσως κι αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξετάζεις όλα τα πράματα στη ζωή διαφορετικά. Να θυμάσαι δηλαδή πως από την αρχή η ζωή σου είναι ένα θαύμα και δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί ποτέ ένα, παρά τις στιγμές που θα το ξεχνάς ή θα προσπαθήσουν οι άλλοι να σε πείσουν για το αντίθετο.

Όμως μικρέ, εσύ το νου σου. Τώρα πια ξέρεις, έχεις μάθει, το ζεις πως γεννιέται και πως αναπτύσσεται το θαύμα. Άσε τους άλλους να το ζητούν σε διηγήσεις φανταστικές, σε παραμύθια, σε απρόσμενα έκτακτα γεγονότα. Εσύ ζήσ’το όσο καλύτερα μπορείς. Το «καλύτερα» είναι ένας προσωπικός δρόμος που περιμένει να τον βαδίσεις με τα δικά σου όνειρα και τις δικές σου αντοχές. Μην ακούσεις κανέναν που θα θέλει να σου υποδείξει για σωστό δρόμο τον δικό του. Διατήρησε την παιδικότητά σου και αυτή θα σου δείχνει το δρόμο όταν μέσα σου οι ορίζοντες θα θολώνουν.

Φτιάξε τον καιρό μας. Άλλαξέ τον. Γεννήθηκες. Μη ξεχάσεις ποτέ πως από μόνο του αυτό είναι και θα μείνει θαύμα. Όμοιο και ίσο με την αγάπη μας. Εμείς απλά σου στρώνουμε έναν δρόμο. Σε περιμένει. Εμείς κι ο κόσμος όλος μαζί μας! Καλό δρόμο μικρέ μου!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απόψε με συγκινήσατε "υπουργέ" μου με το τρυφερό και αισθαντικό σας σχόλιο.
Δεν γνωρίζω εάν είστε εσείς ο πατέρας του μικρού Ραφαήλ(με το υπέροχο αγγελικό όνομα), που με τόση έκσταση - ένταση βιώσατε το "θαύμα" της γέννησης του.
Όπως και να έχει, φαίνεται πως ο ερχομός αυτού του μοναδικού πλάσματος στην ζωή, κατάφερε να σας οδηγήσει σε παραδεισένια ευφορίας ψυχής.
Συμμερίζομαι αμέριστα αυτή σας την συγκίνηση, αφού είμαι μάνα, παρακολουθώ αυτό το "θαύμα", που λέγεται "Παιδί", το υπέροχο "Θεϊκό δώρο", εκείνο που χρειάστηκε αρχικά η αγάπη, η συνειδητή "συγκατάθεση" δυο ανθρώπων να δημιουργήσουν μια μοναδική "ζωή".
Αξίζει όσο τίποτα στο κόσμο κάθε άνθρωπος να βιώσει αυτήν την ευλογία.
Όσα παιδιά κι αν αποκτήσουν οι γονείς, είναι αλήθεια ότι το καθένα αποτελεί μια ξεχωριστή μοναδικότητα, μια διαφορετική πολύτιμη προσωπικότητα.
Η Μαρία Λαμπαδαρίδου έρχεται να συμπληρώσει την γονεϊκή μας προσήλωση και αφοσίωση, με τα 21 γράμματα του τρυφερού της βιβλίου, που απευθύνονται "στο γιο της".
Σίγουρα αφορούν κάθε νέο παιδί, που έχει ανάγκη να αντιληφθεί την εύθραυστη σχέση του με τους γονείς του, να ανακαλύψει το νόημα της ζωής του, πως να αμύνεται στον δύσκολο και αντιφατικό κόσμο που το περιβάλλει.
Να μάθει για τις σταθερές αξίες, την αγάπη, την φιλία, την ανθρωπιά, ακόμα για τις κακοτοπιές και τον θάνατο.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ψυχική του ισορροπία ώστε να αντιληφθεί την αξία και την μοναδικότητα της υπόστασης του.
Για να είναι έτοιμο, σαν ανοίξει μόνο τα φτερά του, και πετάξει μακρυά από την ασφάλεια της γονεϊκής αγκαλιάς.
Ας είναι φωτεινοί οι δρόμοι που πορεύονται τα παιδιά μας, ας ακολουθούν το Χνάρι του Θεού στα μονοπάτια της ζωής τους.
ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Υπουργέ μας, σε ευχαριστούμε για την αφιέρωσή σου στο μικρό μας γιο και πνευματικό σου παιδί Ραφαήλ. Ευχόμαστε να κληρονομήσει τα πνευματικά σου χαρίσματα και να γίνει ένας υπέροχος άνθρωπος όπως ο νονός του που εμείς γνωρίζουμε καλά. Ο Θεός να εκπληρώσει όσα εύχεσαι. Ευχόμαστε η παρουσία σου τα επόμενα χρόνια να μας συντροφεύει.

Τρίτο πρόσωπο είπε...

Να σας ζήσει ο μικρός Ραφαήλ. Πραγματικά είστε απερίγραπτα τυχεροί που είναι νονός του ο Υπουργός ονείρων. Μακάρι να κληρονομήσει τα πνευματικά του χαρίσματα και να γίνει ένας υπέροχος άνθρωπος σαν τον ίδιο όπως λέτε και εσείς.
Το θεώρησα ιδιαίτερα γλυκό και μεγαλόψυχο που κοινοποίησε μαζί μας το τι ένιωσε για τον μικρό σας. Πιθανότατα δεν αφορά τη γέννησή του αφού λέτε πως είναι νονός.
Θα ήθελα τέτοια λόγια να γράφονται και να λέγονται για κάθε παιδάκι. Υπέροχα και γεμάτα νόημα. Συγκινητικά και πολύ αληθινά. Εκφράζουν την αγωνία και την προσπάθεια για κάτι καλύτερο όσων αγαπούν.
Φαντάζομαι τι θα ζήσει ο Ραφαήλ με τέτοιο νονό. Δυστυχώς τους γονείς δεν τους ξέρω αλλά με βάση τις πιθανότητες πρέπει να είναι πολύ άξιοι άνθρωποι.
Τυχερέ Ραφαήλ! Να είσαι καλότυχος!

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι στους γονείς του μικρού Ραφαήλ να χαίρονται το απαράμιλλο θαύμα της ζωής του, καθώς και του μεγαλύτερου αδελφού του.
Καθημερινά σαν μεγαλώνει, να τον βλέπουν να ανθίζει υγιής και ευτυχισμένος.
Έχοντας πνευματικό πατέρα τον "υπουργό", με το μεγάλο συναισθηματικό εύρος και την ευαισθησία που τον διακρίνει, είναι πράγματι τυχερός.
Το σχόλιο - αφιέρωμα του, αποδυκνείει σαφώς ότι έχει αναλάβει τόσο συνειδητά τον ρόλο του "νονού".
Με την δική σας βοήθεια και συγκατάθεση, έγινε ο "αγωγός" μέσω του οποίου ο μικρός σας γιος να λάβει την Χάρη του Αγίου Πνεύματος κατά το μυστήριο του Βαπτίσματος, να ενσωματωθεί πλέον στο Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού.
Ως άξιος ανάδοχός του, να τον καθοδηγήσει και να τον υποστηρίξει κάθε στιγμή της ζωής του, και παράλληλα να μπορεί να απολαμβάνει το μεγάλο θαύμα της νέας Ζωής του.
ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ

Volta είπε...

Να ζήσει ο Ραφαήλ! Να μας τον φιλήσετε! Πολύ συγκινητικό! Να τον χαίρεστε!
Άξιος υπουργέ!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε όλους σας για τις ευχές σας και ευχόμαστε τα καλύτερα σε εσάς και τις οικογένειές σας. Ο Θεός να σας προστατεύει και να σας χαρίζει αμέτρητες στιγμές ευτυχίας. Για άλλη μια φορά υπουργέ μας σε ευχαριστούμε για την τιμή να γίνεις ο νονός του παιδιού μας.

filologina είπε...

νΑ σας ζήσει ο μικρός και να τον χαίρεστε! Άξιος ο υπουργός!
Κάθε καλό για τον Ραφαήλ! Να μη ξεχάσει ποτέ το θαύμα ότι γεννήθηκε!

Άννα είπε...

Είναι το πρώτο πιτσιρίκι που εμφανίζεται έστω σαν όνομα ανθρώπων αγαπημένων στο blog. Να σας ζήσει να τον χαίρεστε και να είναι πάντα άξιος ο Υπουργός!
Από όλους μια μεγάλη αγκαλιά και ένα ζεστό φιλί! Ο Θεός μαζί του πάντα!

Ενθαλπία είπε...

Εύχομαι στο μικρό Ραφαήλ, τον Αλέξανδρο και στους γονείς του να ζήσουν ευτυχισμένοι, να απολαύσουν την ευλογία της κοινής τους ζωής, την παρουσία στη ζωή τους αγαπημένων ανθρώπων που εύχονται για αυτούς (αλλά και άλλων, όπως εγώ, που δεν τους γνωρίζουν) και να μοιραστούν πληθώρα μικρών και μεγάλων θαυμάτων που κατακλύζουν τον κόσμο. Ο Ραφαήλ σαν άγγελος να σκορπάει στους ανθρώπους γύρω του χαρά, αγάπη, αλήθεια και φως.
Υπουργέ-Νονέ εύχομαι να αξιώνεσαι συνέχεια στη ζωή σου τέτοια χαρά και να την βιώνεις στο μέγεθος και με την έκσταση που μαρτυρούν τα λόγια σου.
Να είσαστε όλοι ευτυχισμένοι.

Nick είπε...

Ευχές πολλές και από εμένα!
Μου άρεσε το πολύ συγκινητικό και όμορφο κείμενο και η αφιέρωση στον Ραφαήλ.
Να τον χαίρονται οι γονείς και ο Υπουργός! Κάθε καλό στην ζωή του!

Γιάννης ο Χρυσόστομος είπε...

Συγκινήθηκα και εγώ από το εξαιρετικό κείμενο. Μου άρεσε πολύ όσο και η προσέγγιση από τον Υπουργό και τα σχόλια των φίλων.
Μεταφέρω λοιπόν και εγώ τις καλύτερες ευχές μου στον Ραφαήλ για να είναι πάντα καλότυχος και ευτυχισμένος! Ευχές και στους γονείς και το νονό.